Fullverdig barneavdeling i SNR

Nordmøre IPR sendte et brev 6. januar 2025 til Helse Møre og Romsdal (Helse MR) hvor de krever en fullverdig barneavdeling på det nye Sykehuset Nordmøre og Romsdal (SNR). Stortingrepresentant Jenny Klinge (SP) støtter opp om brevet i et intervju med TK.

t.v. Knut Sjømæling, Ståle Refstie, Ingrid Rangønes, Hanne-Berit Brekke, Ingrid Waagen, Hugo Pedersen, Svein Roksvåg og Kjell Neergaard - Klikk for stort bildet.v. Knut Sjømæling, Ståle Refstie, Ingrid Rangønes, Hanne-Berit Brekke, Ingrid Waagen, Hugo Pedersen, Svein Roksvåg og Kjell Neergaard Smøla kommune

Nordmøre Interkommunalt Politisk Råd (NIPR) har sendt et tydelig brev til Helse Møre og Romsdal (HMR) der de krever en fullverdig barneavdeling på det nye Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR). Brevet kan du lese her (PDF, 143 kB). NIPR mener det er uakseptabelt at barna i nordfylket risikerer dårligere behandlingstilbud. Brevet har fått støtte fra stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp), som også peker på nødvendigheten av å prioritere syke barn i et intervju med Tidens Krav som du kan lese her; Klinge støtter ordførerprotest: – Gir barn en fryktelig ekstrabelastning.

Økonomiske utfordringer må ikke gå utover barna

NIPR fremhever at HMRs økonomiske utfordringer har ført til kutt som særlig rammer Nordmøre. De påpeker at nedleggelsen av fødeavdelingen i Kristiansund og midlertidig stengning av døgnplasser for barn er eksempler på dette. Ordførerne krever at vedtaket om en barneavdeling på SNR oppfylles.

Jenny Klinge støtter dette kravet og uttaler:
– Jeg skjønner den økonomiske utfordringen i helseforetaket, men dette handler om barn, deres foreldre og andre pårørende. De vil få en fryktelig ekstrabelastning med lang reisevei hvis barneavdelingen i det nye sykehuset blir flyttet til Ålesund.

Transportavstander skaper uholdbare situasjoner

NIPR påpeker at lange reiseavstander til Ålesund kan få alvorlige konsekvenser for barn og familier, særlig når været gjør transport vanskelig. De understreker at en barneavdeling med døgnåpent tilbud er avgjørende for tryggheten til både syke barn og fødende på Hjelset.

Klinge trekker paralleller til etableringen av Statens barnehus i Kristiansund:
– Vi jublet utenfor politistasjonen i Kristiansund da vi fikk på plass en avdeling av Statens barnehus i Kristiansund. Det er knyttet stor frustrasjon med lang reisevei for barn som skal i avhør. Med barnehus i Kristiansund unngår mange lang reisevei til avhør, men hvis de blir syke, så skal de til Ålesund. Det er stor forskjell på avstanden mellom Nordmøre og Hjelset – og Nordmøre og Ålesund.

Politisk styring og signaler

NIPR viser til at de har arbeidet for at staten styrker økonomien for helseforetakene og at staten tar en større del av ekstra kostnadene for Helseplattformen, og da i Helse Møre og Romsdal spesielt. Det var derfor gledelig at helseforetakene nylig fikk økt statlig finansiering med kr 2 milliarder samt ekstra midler for Helseplattformen.

Klinge er kritisk til hvordan helseforetaket prioriterer:
– Jeg forventer at de som forvalter de enorme verdiene i helseforetaket setter ungene høyt. Det politiske signalet kan ikke bli tydeligere. Men med helseforetaksmodellen, så er det vanskelig og tidvis også umulig for politikere å detaljstyre.

Hun minner om tidligere signaler fra helseministeren:
– Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) sendte et kraftig signal om å ikke flytte protesekirurgien fra Kristiansund. Jeg forventer at politikere ikke trenger å sitte «barnevakt» for styret i helseforetaket. Se på argumentene om lang reisevei og ta signalet. Det har jeg en klar forventning om at de gjør.

Avsluttende krav

NIPR avslutter brevet med å understreke at det samlede tilbudet for små og store innbyggerne på Nordmøre er kraftig redusert den senere tiden, og et ytterligere svekket tilbud er uakseptabelt. Ordførerne på Nordmøre forventer at Barne- og ungdomsavdelingen inngår i SNR som forutsatt og vedtatt.