Pure Norwegian Seafood AS tildeles Orkidéprisen 2021

ORKidéprisen deles ut årlig under Nordmørskonferansen av Nordmøre Interkommunalt politisk råd. Den skal motivere til særlig innsats for tiltak som kommer hele Nordmørsregionen til gode på områder som; næringsutvikling, kompetanseutvikling, bedriftsutvikling, positiv markedsføring av regionen utad og/eller innad samt innen samarbeidstiltak. Prisen deles nå ut for 30. gang.

Pure Norwegian Seafood AS

Prisen deles ut i år til en familiebedrift på Averøy med historie helt tilbake til rundt 1920 da Torger Henden skaffet seg sin første fiskebåt på 35 fot som attåtnæring til et lite gårdsbruk. Etter 50 år med fiskebåt startet Edvard T. Henden i 1973 forsøk med oppdrettsfisk i merder laget av impregnert tre og mye kreativ oppfinnsomhet. Det ble 10 tonn fisk som ingen hadde råd til å kjøpe. Det slaktes og eksporteres nå årlig 10.000 tonn laks til rundt 20 land, og selskapet omsatte i 2020 for over hele kr 500 millioner.

Produksjon

Bedriften produserer høykvalitetslaks etter Label Rouge standard der kriteriene er svært krevende å oppfylle. Bedriften produserer og bearbeider laks av høyeste kvalitet som er å oppdrive i markedet, der laksefilet omsettes for 375 kroner kiloen. En av deres mest eksklusive kunder, Balik Farm i Sveits, kjøper laks fra Pure Norwegian som de røker etter en hemmelig russisk oppskrift (etter sigende fra selveste Tsar Nikolaj), og som selges for opptil ufattelige 6.000 kroner pr kilo.  

 

Daglig leder Eldar Arne Henden og salgs- og markedsdirektør Reidar Nygård mottar Orkidéprisen fra Kjell Neergaard, leder av Nordmøre IPR og Ingrid Rangønes, ordfører i Averøy. - Klikk for stort bildeDaglig leder Eldar Arne Henden og salgs- og markedsdirektør Reidar Nygård mottar Orkidéprisen fra Kjell Neergaard, leder av Nordmøre IPR og Ingrid Rangønes, ordfører i Averøy. Ellen Engdahl

 

 Samfunnsrollen

Pure Norwegian Seafood ledelse og medarbeidere er en meget innovativ og hardtarbeidende gjeng, som setter kvalitet og produktutvikling svært høyt. Bedriften viser et stort samfunnsansvar og er vel ansett i lokalsamfunnet. Den er svært godt kjent for sine merkevarer, og er en god ambassadør for kommunen og regionen både nasjonalt og internasjonalt. Bedriften jobber også med å få realisert et kunnskaps- og visningssenter for havbruk på Atlanterhavsveien. Målet er å skape en ny attraksjon, som formidler kunnskap om denne viktige næringen, og som vil bety mye for både reiselivs- og havbruksnæringen.

Ny hovedeier

Pure Norwegian Seafood fikk i år inn Måsøval Fiskeoppdrett på Frøya som ny hovedeier. Selskapene har allerede samarbeidet i flere år og selskapet har tro på dette gir synergier begge veier og økt aktivitet for bedriften i årene som kommer.

Orkidéprisen

Orkidéprisen utgjør lite i penger, men er en anerkjennelse fra kommunene på Nordmøre om at vi er mektig imponert, og ikke minst stolt, over den utviklingen som Pure Norwegian Seafood har hatt og at den setter Nordmøre på kartet for produksjon av høykvalitets laks.

Orkidéprisen består av glasskunst fra Glassforum AS, også fra Averøy, et Diplom og en Orkidé.